De Kempen is terug bij af. Fusie en federatie zijn onhaalbaar, dus kiezen de vier gemeenten ervoor zelfstandig te blijven. Als de provincie dat goed vindt.
Reusel-De Mierden
Met volle overtuiging ervoor kiezen om jezelf op te heffen en dan toch gedwongen worden om alleen verder te gaan. Het overkomt Reusel-De Mierden. De kleine gemeente toonde lef en in de sommige ogen de meeste realiteitszin in de Kempen, maar staat op dit moment moederziel alleen in de wens om op te gaan in een grote fusiegemeente.
Nieuwe coalitie Eersel
Lange tijd had Reusel-De Mierden in ieder geval Eersel aan zijn zijde in de voorkeur voor een herindeling. Maar dat veranderde met de verkiezingen in maart. De nieuwe coalitie kiest voor zelfstandigheid. Net als Bergeijk, Bladel en Oirschot. Daarmee rest Reusel-De Mierden weinig anders dan eieren voor zijn geld te kiezen.
Terug bij af
De colleges van de vier gemeenten (exclusief Oirschot) hebben nu in onderling overleg een voorstel gemaakt om verder te gaan met de bestaande samenwerking, op ambtelijk niveau. Daarmee is De Kempen zo’n beetje terug op het punt waar de discussie over de bestuurlijke toekomst begon, een paar jaar geleden. Terug bij af dus. Voor alle inwoners die zich tijdens talloze debatavonden hebben geroerd, aan peilingen en hippe internetacties hebben meegedaan, zal het een weinig bevredigende slotsom zijn.
Meewaaien
De wens van Reusel-De Mierden gaat dus niet in vervulling. Maar dat wil niet zeggen dat ze daar plotseling met die andere wind meewaaien. De gemeente moet haar standpunt krachtig blijven verkondigen, vinden inwoners en politici. “Het voorstel van het college ademt nu een beetje de sfeer van: we kunnen niet anders, we hijsen de witte vlag”, zegt Bert van Laarhoven van Samenwerking, de partij die in Reusel-De Mierden de dienst uitmaakt. “Maar mijn partij Samenwerking wil een duidelijk statement maken richting provincie. Misschien dwingt de realiteit ons een andere kant in, maar ons standpunt blijft overeind: deze gemeente is voor herindeling.”
“Ons standpunt blijft overeind: deze gemeente is voor herindeling.” – Bert van Laarhoven
Provincie
Op dezelfde lijn zit Vic Boemaars, voorzitter van Dorpsraad Hulsel (gemeente Reusel-De Mierden). Hij vraagt zich überhaupt af of ‘Den Bosch’ genoegen neemt met deze uitkomst. Eerder omarmde de provincie immers het advies van Ad de Kroon en Stan van de Laar, die zich als deskundigen over de Kempische situatie bogen. De Kroon en van de Laar stellen: als het federatiemodel niet haalbaar is, dan moet de provincie een fusie van Bladel, Reusel-De Mierden en Eersel afdwingen. “Misschien wordt het tijd dat de provincie ook in deze regio daadkrachtig optreedt”, zegt Boemaars, verwijzend naar Nuenen, dat moet fuseren met Eindhoven.
Heilloze weg
In alles wat De Kroon en van Laar onderzochten, stond één conclusie centraal; de onderlinge verdeeldheid maakt samenwerken in de Kempen tot een heilloze weg. En juist daar kiezen de gemeenten nu voor. Of ze in het provinciehuis op hun strepen gaan staan, wordt in oktober duidelijk. Saillant daarbij is dat in maart 2019 de Statenverkiezingen worden gehouden. Wordt de toekomst van vier à vijf gemeenten afhankelijk gemaakt van een stembusgang? “Het zou de schoonheidsprijs niet verdienen”, zegt Van Laarhoven. Boemaars: “Als nu gewacht wordt op verkiezingen, weet je zeker dat er weer een jaar lang niets gebeurt.”
Kempensamenwerking
De komende weken doen de raden van Reusel-De Mierden, Bladel, Bergeijk en Eersel hun zegje over het voorstel om de Kempensamenwerking uit te bouwen. Interessant is ook wat in Oirschot gebeurt. De gemeente richt zich zowel op het stedelijk gebied als op de Kempen en deed daarom niet mee aan studies naar een federatie of fusie. Maar een aantal partijen in de raad wil de Kempen wel degelijk blijven koesteren. Door de verkiezingsuitslag, met onder meer winst van de Beerse partij De Gewone Man, is die steun bepaald niet minder geworden. “Als je zo naar de regio kijkt, lijkt de lucht op te klaren om een stevige Kempenagenda te gaan bouwen”, geeft Joep van de Ven, fractievoorzitter van CDA Oirschot, een schot voor de boeg.
“De lucht lijkt op te klaren om een stevige Kempenagenda te gaan bouwen.” – Joep van de Ven
Waarom zou dat nu wel lukken? Misschien heeft het lange debat over fusie of federatie het gevoel van urgentie in de vijf gemeenten vergroot en komt er nu wel iets bestendigs van de grond. Boemaars: “Het moet dan concreter en dwingender, anders is het trekken aan een dood paard.”
Bron: ed.nl (Frank van den Heuvel)
Geplaatst door: SeinstravandeLaar
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.