Per 1 januari 2019 gaan de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal op in een nieuwe gemeente: West Betuwe. Daarmee ontstaat een grote plattelandsgemeente van 50.000 inwoners. Alle seinen staan op groen. Volgens Harry de Vries (burgemeester Neerijnen) is dat het resultaat van een investering in tijd en vooral aandacht voor inwoners. Tijd en aandacht die besteed is aan de inwoners van de 26 kernen en hoe zij op 26 dorpsavonden hun inbreng hebben kunnen leveren. De inbreng die uiteindelijk terug te vinden is in het herindelingsadvies. Nu is het zaak om groots te blijven in kleinschaligheid, terughoudendheid en geloofwaardigheid.
Groots in kleinschaligheid…
Laat onze ‘grootheid’ (als nieuwe gemeente) blijken door kleinschaligheid te koesteren, dat was het devies van de betrokken inwoners. Met andere woorden: dat jullie bestuurskracht willen (moeten) organiseren is oké en daar hebben we begrip voor, maar niet ten koste van ons en ons dorp. Vanuit die gedachte kun je een plan maken, waar inwoners zich vervolgens ook in gaan herkennen en dat ligt nu voor. Dienstverlening heel dichtbij organiseren vanuit het gedachtegoed van hostmanship en een bidbook waarin de 26 kernen van West Betuwe, stuk voor stuk, ‘getekend worden’.
…terughoudendheid en geloofwaardigheid
Dat vergt dus tijd van allen die politiek-bestuurlijk betrokken zijn en het vraagt ‘terughoudendheid’: niet wij bepalen wat goed voor de inwoner is, maar zij bepalen zelf wat goed voor hun kern is. En aan ons de uitdaging om daar op een goede manier mee om te gaan. We moeten dus leren dat de betrokkenheid van inwoners alleen gestalte krijgt in de geloofwaardigheid van ons handelen.
Uniek proces
Voor mijzelf is dit een uniek proces met betekenis. Het betekent dat theorieën over burgerparticipatie en dergelijke een andere kleuring krijgen. Want ‘zij’ (de inwoners en organisaties) gaan hun gemeente als het ware ‘tekenen’. Dat is voor veel mensen ( bestuurders, politici en ambtenaren) even ‘slikken’, maar het tekent de nieuwe tijd en overbrugt een kloof. Ik merk keer op keer bij de contacten met betrokkenen dat men ‘stapje voor stapje’ een beetje meer vertrouwen krijgt in die nieuwe bestuurskracht. En daar is het uiteindelijk om te doen.
Over de auteur
Harry de Vries is burgemeester van Neerijnen. Hij is vooral gefascineerd door de betrokkenheid van mensen op hun eigen leefwereld en hoe de overheid reageert op die signalen.
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.