De Kempengemeenten krijgen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant de ruimte om hun samenwerking te verstevigen. Een gedwongen gemeentelijke herindeling is hiermee voor nu van de baan. De provincie geeft toe aan de wens van vier van de vijf gemeenten om zelfstandig te blijven.
Twee opties
Eerder kregen de Kempengemeenten vanuit de provincie een keuze voorgelegd uit twee opties: een gemeentelijke fusie van Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden of een federatie van die drie gemeenten plus Bergeijk. Bij een federatiemodel, een experimentele bestuursvorm die nog niet bestaat, zouden de gemeenten zelfstandig blijven, maar pakt een federatiebestuur de onderwerpen op die het lokale overstijgen.
Alleen Reusel-De Mierden koos uiteindelijk voor één van de twee opties. De kleinste gemeente in de Kempen gaf aan voorstander te zijn van een gemeentelijke herindeling. De andere vier schoven de opties van de provincie van tafel en gaven aan zelfstandig te willen blijven.
Intensievere samenwerking
Gedeputeerde Staten drijven de zaak niet op de spits. Zij geven de Kempen de ruimte om een intensievere samenwerking in de steigers te zetten. Wel zal de provincie een vinger aan de pols houden voor wat betreft de voortgang, laat ze de colleges en gemeenteraden van de Kempengemeenten weten.
Herindelingen
De soep rond herindelingen lijkt inmiddels minder heet te worden gegeten. Het voorstel over de gedwongen fusie van Nuenen met Eindhoven werd door Brabants gedeputeerde Anne-Marie Spierings onlangs opgeschort. Ze wil wachten op landelijke regels voor herindelingen, die rond de jaarwisseling worden verwacht.
En minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaf in een recent gepresenteerd conceptplan aan dat versterking van de regionale ‘bestuurskracht’ geen reden meer is voor een provincie om een gemeente te dwingen tot herindeling.
In dat beeld past het besluit van Gedeputeerde Staten om de Kempengemeenten niet de duimschroeven aan te draaien.
Bron: ed.nl (Twan Linders)
Geplaatst door: SVDL
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.