Onderzoek wijst uit: ‘Angst in Weesp om ondergesneeuwd te raken in grotere geheel Amsterdam’
Weesp hoort bij Amsterdam, maar van opbloeiende liefde is nog geen sprake. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder inwoners van Weesp.
Twee jaar na de fusie met Amsterdam zijn de Weespers nog overwegend somber gestemd over de gevolgen van het verlies van hun zelfstandigheid. Er is weinig vertrouwen dat het stadsbestuur in de Stopera zich veel aantrekt van de belangen van Weesp bij het uitstippelen van beleid voor de stad.
Die conclusie kan worden getrokken uit de resultaten van een onderzoek dat de gemeente in Weesp en Driemond heeft laten uitvoeren naar de mening over het nieuwe bestuurlijk stelsel. Alle tienduizend huishoudens in Weesp kregen een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek, ruim negenhonderd inwoners namen de moeite om te reageren.
Vertrouwen
Sinds de fusie kennen Weesp en Driemond een bestuurscommissie die, anders dan in de andere stadsdelen, zelf uit haar midden een dagelijks bestuur kiest. Van de deelnemers aan het onderzoek wist ruim 80 procent van het bestaan van de bestuurscommissie. Zes van de tien vinden dat de commissie de belangen van Weesp en Driemond behartigt.
Dat wil niet zeggen dat er ook groot vertrouwen is in het resultaat. De helft van de respondenten heeft vertrouwen in de bestuurscommissie. Daaronder bevinden zich opvallend veel 75-plussers. Op de verdiepende vraag waarop dat vertrouwen was gebaseerd, antwoordde 60 procent dat men geen reden had om de gekozen vertegenwoordigers niet te vertrouwen.
Betrokken
Als een belangrijke taak van de bestuurscommissie wordt het behoud gezien van de eigen identiteit. De helft van de respondenten meent dat de commissie daar inderdaad een positieve invloed op heeft, 8 procent gelooft daar niks van. Vier van de tien zeggen na de fusie ook niet te hebben gestemd op de bestuurscommissie.
Warmere gevoelens zijn er voor Weesp. Acht van de tien deelnemers voelen zich betrokken bij de stad. Drie van de tien geven aan zich in meer of mindere mate betrokken te voelen bij Amsterdam. In Driemond, dat sinds 1987 bij Amsterdam hoort, ligt dat percentage op ruim 60 procent, tegen ruim 30 procent in Weesp.
Remedie
Zoals bij de meeste onderzoeken, zijn het ook nu de open antwoorden die de cijfers inkleuren. Een kleine greep: Amsterdam luistert niet, de Stopera bepaalt, Amsterdam beslist toch anders, we worden platgewalst door Amsterdam, ze worden in het pak genaaid door Amsterdam en hebben nauwelijks iets te vertellen.
Over de remedie lopen de meningen uiteen. Een enkeling stelt voor om de fusie terug te draaien of in elk geval de volledige zeggenschap weer terug te halen naar Weesp. Andere hartekreten: meer bloembakken en prullenbakken op straat, meer huurwoningen voor Weespers en in de Martinus Nijhoffstraat wordt ‘s avonds veel te hard gereden.
Ondergesneeuwd
Stadsdeelvoorzitter Katinka Hilders ziet de uitkomsten van het onderzoek vooral als een aanmoediging om te ijveren voor het behoud van de Weesper identiteit. “Er bestaat een zekere angst om ondergesneeuwd te raken in het grotere geheel van Amsterdam. Het is aan de bestuurscommissie om de bijzondere positie van Weesp te beschermen.”
Daarbij hoort volgens Hilders ook dat de Weespers beter moeten worden geïnformeerd over de taken en bevoegdheden van de bestuurscommissie, en wat de leden daarmee wel en niet kunnen bereiken. “En wij zullen Amsterdam blijven vertellen hoe mooi en bijzonder Weesp is.”
Bron: parool.nl (
Geplaatst door: &Van de Laar
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.