De gemeente Haaren kan niet meer zelfstandig verder en moet gaan opsplitsen. Dat is de conclusie van Gedeputeerde Staten (GS) op basis van de uitkomsten van een onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente Haaren.
Opsplitsen
Gedeputeerde Staten (GS) maakte dinsdag de uitkomsten van het onderzoek in de gemeente Haaren bekend. In april besloot de provincie, het bureau B&A onderzoek te laten doen. Hierbij zijn bewoners en gemeentebestuur en ambtenaren betrokken geweest. Er is op alle beleidsterreinen gekeken of de gemeente huidige en toekomstige opgaven wel aan kan.
Volgens de provincie slaat de balans negatief door. En dringt dan ook aan op verdere stappen om de gemeente Haaren op te splitsen. Al zijn er ook enkele voldoenden voor de feiten dat het een financieel gezonde gemeente is en dat raad, college en ambtelijke organisatie elkaar makkelijk kunnen vinden. Ook wegenonderhoud en dienstverlening aan inwoners zijn voldoende. Maar met name op het sociale domein dat al in samenwerking met de expertise in Boxtel wordt uitgevoerd en dat de krediet in de regio opraakt mede door de herindeling, maakt de gemeente onnodig kwetsbaar, vinden GS.
Gedeputeerde Staten wachten nog de burgerpeiling af die de gemeente zelf houdt op 4 oktober af. Daarna gaan GS in overleg met de gemeenteraad en het college van B en W om de resultaten van het bestuurskrachtonderzoek en de raadpleging te vertalen naar een “toekomstgericht besluit” met het oog op splitsing van de vier kernen over de vijf buurgemeenten; Boxtel krijgt dan Esch, Vught krijgt Helvoirt, Haaren gaat naar Oisterwijk en Biezenmortel wordt dan verdeeld over Heusden en Tilburg.
Regie overnemen
De provincie greep vorig jaar voor het eerst in Haaren in door een extern adviseur te sturen die aandrong op een opsplitsing in januari 2020. Buurgemeenten Oisterwijk, Boxtel en Vught wilden dat nog versnellen. Maar de gemeente Haaren hield de boot af en nam als streefdatum 2022 en kondigde een burgerpeiling aan. Daarna besloot gedeputeerde Anne-Marie Spierings tot een bestuurskrachtmeting. De Provinciale Staten kunnen het proces van opsplitsing van Haaren alsnog gaan versnellen via een zogeheten Arhi-wet als GS daarop gaan aandringen. In dat geval nemen GS de regie over de gemeentelijke herindeling over.
Bron: bd.nl (Marleen Duijf)
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.