Een fusie van Zaltbommel en Maasdriel tot één gemeente Bommelerwaard is voorlopig niet aan de orde.
Bestuurlijke toekomst
De nieuwe coalitie van Zaltbommel, bestaande uit SGP, ZVV, VVD en ChristenUnie, trapt op de rem als het gaat om de bestuurlijke toekomst van de Bommelerwaard. De afgelopen jaren zijn flinke stappen gezet als het gaat om de ambtelijke samenwerking, en was er een voorzichtige meerderheid die een algehele fusie tot één gemeente Bommelerwaard als de spreekwoordelijke stip op de horizon zag. Maar sinds de verkiezingen in maart van dit jaar waait er, onder aanvoering van grootste partij SGP, in Zaltbommel een andere wind.
Thema tijdens verkiezingen
Wel of niet herindelen was een belangrijk onderwerp tijdens de verkiezingscampagne. Alle partijen hebben zich daar toen duidelijk over uitgesproken. In Zaltbommel hebben de verkiezingen geresulteerd in een coalitie die wel de samenwerking met Maasdriel wil versterken, maar die niet wil herindelen. Daar wordt ook geen geheim van gemaakt, het staat in het bestuursakkoord.
Oppositiepartijen verontwaardigd
Voor een deel van de oppositiepartijen in Zaltbommel, én voor de Maasdrielse gemeenteraad is dat even slikken. Zij hadden het graag anders gezien, en reageren verontwaardigd. Zij willen de ingezette lijn van de afgelopen vier jaar doortrekken en een volgende stap zetten. Dat is in gesprek gaan met de inwoners en maatschappelijke partners over de bestuurlijke toekomst. Om te peilen wat de ideeën daarover zijn, om het onderwerp bespreekbaar te maken en om de streek stapje voor stapje mee te nemen in het proces dat op termijn tot de vorming van één gemeente zou moeten leiden. Dat degenen die nu in Zaltbommel aan de touwtjes trekken zelfs dat niet willen, steekt.
Stapjes
Dat Maasdriel teleurgesteld is, is begrijpelijk. Daar is immers sinds de verkiezingen weinig veranderd. Het zijn nog steeds CDA en Samen Sterk Maasdriel die daar de dienst uitmaken en van deze coalitie is bekend dat ze, als het gaat om de bestuurlijke toekomst van de Bommelerwaard, stapjes willen blijven zetten.
Met de komst van D66 heeft de Maasdrielse gemeenteraad er bovendien een felle voorstander van herindeling bij. Ook de Bommelse oppositie mort, met D66 in stevige bewoordingen voorop. ZVV wordt draaikonterij verweten, maar bij de vorming van een nieuwe coalitie is het nu eenmaal geven en nemen en wijzigen soms ook partijstandpunten. Iedereen zal zich er dus bij neer moeten leggen dat die herindeling er voorlopig niet komt. De meerderheid beslist. Dat heet democratie.
Bron: bd.nl (Brigit Groeneveld)
Geplaatst door: SVDL
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.