Er moet één grote gemeente Land van Cuijk komen. Dat zegt gedeputeerde Anne-Marie Spierings naar aanleiding van een gesprek dat ze heeft gehad met de vijf burgemeesters van de gemeenten in de regio.
Herindeling
In september ontstond een bijzondere situatie toen de vijf gemeenteraden zich moesten uitspreken over een mogelijk herindeling. Grave koppelt de vraag of er een grote herindeling moet komen aan de verkiezingen met een raadpleging van hun burgers en stemde voorlopig, met een minimale meerderheid, tegen herindeling en Mill blijft op dit moment liever zelfstandig. Wel gingen stemmen op om één gemeente van Cuijk, Grave en Mill te formeren.
Splitsing
Direct na die raadsvergaderingen hield de provincie zich nog even op de vlakte over het standpunt. Maar Spierings zegt nu dat ze een splitsing in, aan de ene kant een gemeente van de drie gemeenten die nu al ambtelijk samenwerken en een combinatie met Boxmeer en Sint Anthonis aan de andere kant niet ziet zitten.
Kernendemocratie
“Het eindbeeld is en blijft één gemeente Land van Cuijk met een door de raden zelf ontwikkelde vorm van kernendemocratie. Wij denken dat de herindeling met twee grotere gemeenten onvoldoende duurzaam is en ook geen recht doet aan de collectieve opgaven en uitdagingen van het Land van Cuijk”, aldus Spierings. Bij een kernendemocratie krijgen dorpsraden een belangrijke rol toebedeeld. Hoe dat er uit moet gaan zien is nog volstrekt onduidelijk.
Plan van aanpak
De gedeputeerde met ‘bestuur’ in haar portefeuille zegt dat nu eerst de burgemeesters aan zet zijn. “De burgemeesters zijn nu bezig met het uitwerken van de opdracht die zij van hun raden hebben gekregen. De opdracht is om voor 1 januari 2018 een plan van aanpak aan te bieden aan de raden voor het uitwerken van de kernendemocratie en een herindelingsproces. De situatie vraagt om lenigheid, creativiteit en wijsheid in de aanpak van het vervolg. Ik heb het vertrouwen dat het goed komt.” Maar, voegt de gedeputeerde daar aan toe: “Als de gemeenten er, om wat voor reden dan ook, onderling niet uitkomen, dan moet de provincie haar verantwoordelijkheid nemen.”
Regeerakkoord
Het nieuwe kabinet vindt dat gemeentelijke herindeling ook van boven af opgelegd kan worden. Dat blijkt uit het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Spierings daarover: “Wij voelen ons door het regeerakkoord gesteund in onze aanpak en visie op het Land van Cuijk. Het geeft ook inzicht in de koers die minister wil varen bij het nemen van wettelijke besluiten over herindelingen.”
Bron: gelderlander.nl (Herman Wissink)
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.