De gemeenteraad van Culemborg ziet in de toekomst haar rol als volksvertegenwoordiger steeds belangrijker worden. Door toename in samenwerking met andere gemeenten verdwijnt haar rol als kaderstellend en controlerend naar de achtergrond. Zeggenschap behouden en de samenwerking wel op uitvoerend niveau zoeken, dat is waar de gemeenteraad voor gaat.
Sterk Bestuur
Zo bleek tijdens de raadsbijeenkomst op 17 mei. De gemeenteraad besprak het traject Sterk Bestuur. In januari 2015 kreeg de gemeente Culemborg van de provincie te horen over haar plannen om de Gelderse gemeenten te herindelen. Culemborg heeft zich altijd duidelijk uitgesproken voor zelfstandig bestuur.
Jan Markink, gedeputeerde bij de provincie en lid van het team Sterk Bestuur, was aanwezig om tekst en uitleg te geven en de raad naar haar mening te vragen. Hij wees op een aantal mogelijke trajecten tot samenwerking op regionaal niveau, bijvoorbeeld ambtelijke samenwerking. Een voorbeeld uit de praktijk is de samenwerking tussen de gemeenten Tiel, Geldermalsen en Culemborg op uitvoeringsniveau. Markink benadrukte dat de provincie geen druk wil uitoefenen op de beslissing van de gemeente. Zij is bereid op aangeven van de gemeente deze bij te staan met advies en begeleiding. De overgrote meerderheid van de raad gaf aan voor zelfstandig bestuur te zijn, maar ook de voordelen en noodzaak tot samenwerking in te zien.
Samenwerken
Monica Wichgers, VVD, beet de spits af en maakte duidelijk dat samenwerking kan mits er een meerwaarde in zit. Marinka Mulder, PvdA, legde de nadruk op zelf de regie in handen willen houden, maar wees ook op de noodzaak van samenwerken met andere gemeenten. Zij vroeg zich wel af hoe democratisch zo’n samenwerking dan is. Iets wat door andere partijen werd gesteund. Hoeveel zeggenschap houdt de raad en hoe is daarmee de invloed van haar burgers gewaarborgd? Thijs Heemskerk, SP, wees op een mogelijk grotere afstand tussen de gemeente en haar burgers.
Jan Markink benadrukte het belang van het creëren van draagkracht voor het traject door samenwerking tussen gemeente, inwoners en bedrijven. Hij complimenteerde Culemborg. Ook erkende hij dat er mogelijke spanningen kunnen ontstaan in de rol van de gemeente als volksvertegenwoordiger en als instantie om kaders te stellen. Een goede samenwerking in de voorbereidende fase voorkomt dit. “Een smallere basis is voldoende om kwalitatief goede beslissingen te nemen. Aan u om hierover na te denken.” Ook vroeg hij de raadsleden waar zij in de toekomst denken te staan.
Als algemene reactie gaf de raad aan dat zij in de toekomst vroegtijdig op de hoogte wil worden gebracht door de provincie over diens maatregelen of plannen. Rudi Oortwijn, Groen Links, zei dat hij verwacht dat “wij in de toekomst steeds meer de vertegenwoordigersrol op ons moeten nemen.” De raad was duidelijk dat zij als vertegenwoordigers van haar burgers in Culemborg haar invloed wil behouden over bestuurlijke zaken.
Bron: culemborgsecourant.nl (Brigitte Vergouwen)
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.