Vorige week (24-4-2018) heeft de Tweede Kamer de herindeling van 37 gemeenten goedgekeurd. Per 1 januari 2019 worden deze 37 gemeenten samengevoegd in twaalf nieuwe gemeenten.
Aantal gemeenten
Per 1 januari 2018 telde Nederland 380 gemeenten. Indien alle voorgenomen herindelingen doorgaan, daalt het aantal gemeenten met 25. Per 1 januari 2019 telt Nederland dan 355 gemeenten. Deze daling past binnen de trend van opschaling. Sinds 1980 is het aantal gemeenten namelijk met 53% gedaald. De voornaamste reden hiervoor is de kwetsbaarheid mede in het licht van de groei van het takenpakket. Tevens speelt de financiële positie veelal een rol.
Inwonersaantallen per gemeente
Als gevolg van de opschalingen daalt het percentage gemeenten met minder dan 20.000 inwoners. Logischerwijs stijgt het percentage gemeenten met meer dan 20.000 inwoners. Waar in 1970 nog 45% van de gemeenten minder dan 5.000 inwoners had, heeft in 2018 nog maar 1% van de gemeenten een dergelijke omvang.
Weerstand
Tijdens de debatten in de Tweede Kamer, bleek dat er ook weestand is tegen de herindelingen. Meerdere oppositiepartijen vinden dat de gemeentefusies van bovenaf worden opgelegd, bijvoorbeeld door provincies, terwijl de burgers er in sommige gevallen niets van moeten weten. Gemeente Haren strijdt bijvoorbeeld al tijden voor zelfstandigheid.
Geplaatst door: SeinstravandeLaar
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.