Op 1 januari 2015 zag de gemeente Nissewaard officieel het levenslicht. Een gemeente ontstaan uit de gemeenten Spijkenisse en Bernisse.
Nadat in december 2012 de gemeenteraden het herindelingsontwerp hadden aangenomen, was het woord aan de provincie. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland brachten in mei 2013 een positief advies uit aan de minister van Binnenlandse Zaken. Er werden wel zienswijzen ingediend tegen het ter inzage gelegde ontwerp, maar die leidden niet tot wijzigingen.
Het duurde even, maar in april 2014 gaf ook de Tweede Kamer het groene licht. Enkel de SP had kritiek op de herindeling omdat de inwoners niet betrokken waren bij de beslissing en er een visie ontbrak. Kamerlid Van Raak vond het ook vreemd dat er eerst een advies was om een centrumgemeente te creëren en later het advies veranderd werd in een fusie.
Volgens de minister voldeed de nieuwe gemeente, die de naam Nissewaard had gekregen, aan alle criteria van duurzaamheid en bestuurskracht en om die reden wilde hij niet dwarsliggen door te zeggen dat de gemeente niet groot genoeg was. Er was sprake van draagvlak en een goede financiële uitgangspositie.
Kiesgerechtigde inwoners van Oudenhoorn kregen een brief met vragen, waarmee ze konden aangeven welke variant hun voorkeur had. Nissewaard of aansluiting bij Hellevoetsluis.
Bron: Groot Nissewaard
Geplaatst door: &VDL
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.