De inwoners van Nuenen hebben woensdag overtuigend tegen een fusie met Eindhoven gestemd. In een referendum dat op initiatief van de Nuenense coalitiepartijen werd gehouden, stemde bijna 78 procent van de kiezers tegen de beoogde herindeling.
In totaal 10.509 Nuenenaren kwamen naar de stembus en 8192 stemden tegen. De opkomst was daarmee 56,74 procent.
Geen toegevoegde waarde
De uitkomst betekent niet dat de fusie niet doorgaat. De provincie Noord-Brabant meent dat Nuenen niet in staat is om zelfstandig te blijven en wil de gemeente daarom dwingen tot een fusie met Eindhoven. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft vooraf gezegd dat de uitkomst voor haar geen toegevoegde waarde heeft omdat aan de inwoners niet is gevraagd of Nuenen zelfstandig kan blijven voortbestaan. De uitslag kan nog wel invloed hebben als Provinciale Staten uiterlijk begin december een beslissing nemen over het fusieproces.
Verzetten
De uitkomst betekent in ieder geval wel dat de gemeente zich zal blijven verzetten tegen het plan van de provincie om Nuenen te dwingen tot fusie met Eindhoven. Het Nuenense gemeentebestuur verzette zich tot dusver al tegen de gedwongen fusie. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat ze zich zullen houden aan de uitkomst van het referendum als de opkomst hoger uitvalt dan 35 procent. In Nuenen is de afgelopen weken veel actiegevoerd door zowel voor- als tegenstanders van de dreigende fusie.
Actiecomité
Het actiecomité Nuenen Zelfstandig meent dat de provincie de opkomst en de uitslag van het referendum niet kan negeren. “De opkomst toont aan dat het onderwerp heel erg leeft in Nuenen”, reageerde voorzitter Gerda Hekker: “Wat er met Nuenen gaat gebeuren blijft spannend. We gaan de volgende fase in en hebben vertrouwen in de goede afloop.”
Burgemeester Maarten Houben is blij met de hoge opkomst en het duidelijke signaal. “Het is een signaal dat niemand kan negeren”, zei ook hij. Fractievoorzitter Erik Groothoff van de Nuenense coalitiepartij CDA zegt dat hij andere fusietegenstanders gaat mobiliseren om massaal naar het provinciehuis te gaan als de Brabantse politiek een oordeel moet gaan vormen.
Voorstanders
VVD-fractievoorzitter en boegbeeld van de fusievoorstanders Gaby Scholder denkt dat de herindeling ondanks de duidelijke tegenstem toch kan doorgaan. “Draagvlak kan essentieel zijn maar een referendum over fusie roept vooral veel emoties en tegenstand op”, analyseerde ze.
Bron: ed.nl (Mark Wijdeven)
Geplaatst door: SVDL
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.