Na het kabinetsbesluit tot een ‘zware’ fusie, debatteert Haren vanavond opnieuw over de herindeling met Groningen en Ten Boer. Is samenwerken nog een optie?
Zelfstandig
Harener burgemeester Pieter van Veen was vorige week duidelijk: het college van B en W staat voor een zelfstandig Haren. De gemeenteraad besloot in september 2016 van een tweesporenbeleid af te stappen. Ze wilde niet langer meedenken over een mogelijke herindeling met Groningen en Ten Boer.
Nu lijkt de herindeling toch dichterbij dan ooit. Op 13 oktober stuurde het kabinet een wetsvoorstel voor een ‘zware’ samenvoeging – alle betrokken gemeenten opheffen en vervolgens een nieuwe oprichten – ter beoordeling naar de Tweede Kamer. “Het doek is nog niet gevallen”, zei de Harener wethouder Michiel Verbeek, “maar wordt nu wel heel strak aangespannen.”
Financiële lastenverzwaring
De Harener bezwaren tegen de herindeling lijken vooralsnog weinig indruk te maken in Den Haag. Waar de drang naar zelfstandigheid wel toe lijkt te leiden, is een financiële lastenverzwaring voor de inwoners van alle drie gemeenten. Een ‘zware’ samenvoeging zal volgens de provincie Groningen tonnen euro’s meer kosten dan de beoogde ‘lichte’ variant.
De extra kosten zijn aan Haren te danken, meent gedeputeerde Patrick Brouns (CDA). De Groninger burgemeester Peter den Oudsten baalt van het kabinetsbesluit en nodigt Haren uit haar tweesporenbeleid weer op te pakken. ‘Doe toch mee’, is zijn boodschap, ‘wij houden rekening met jullie wens om zelfstandig te blijven, maar denk nu ook weer met ons mee over de beste manier om efficiënt te fuseren’.
Dilemma
De Harener oppositiepartijen ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en VVD willen vanavond horen hoe het college met de uitnodiging van Den Oudsten omgaat. De druk op het college neemt toe en de keuze lijkt er een tussen twee kwaden. Gaat ze met Groningen praten? Dan verlicht ze het waarschijnlijke herindelingstraject, maar verfoeit ze een democratisch besluit voor zelfstandigheid. Houdt ze voet bij stuk? Dan beschermt ze de democratie, maar mist ze wellicht de laatste kans om ingeval van een herindeling de Harense belangen te behartigen.
Bron: dvhn.nl (Giulia Fabrizi)
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.