DUIVEN – Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Duiven ligt, bestaat er medio 2029 een grote Liemerse gemeente. Duiven, Westervoort, Zevenaar en Doesburg zouden dan opgaan in één krachtige bestuurlijke eenheid.
Burgemeester Huub Hieltjes laat er geen twijfel over bestaan: het gemeentebestuur ziet een fusie in deze omvang als de beste oplossing. „We kunnen zelfstandig blijven, maar dat zou niet verstandig zijn. De dorpen Duiven, Groessen en Loo blijven gewoon bestaan in de nieuwe situatie. En mensen houden hun voorzieningen en hun eigen identiteit. Wat er verandert, is dat de gemeente beter in staat is om uitdagingen aan te gaan en sneller beslissingen te nemen. Er komen veel grote uitdagingen op ons af: woningbouw, infrastructuur, zorg. Onze medewerkers lopen nu al op hun tenen, dat zal alleen maar erger worden als we alles zelfstandig moeten blijven doen,” stelt Hieltjes.
Het besluit om volmondig voor een fusie te gaan, is niet over één nacht ijs gegaan. In 2023 stemde de gemeenteraad van Duiven bijna unaniem in met een onderzoek naar de bestuurlijke toekomst. Dat onderzoek resulteerde eind 2024 in vier mogelijke scenario’s. Na gesprekken met Westervoort, Zevenaar en Doesburg is het voor het Duivense college duidelijk: één Liemerse gemeente is de beste optie.
Wethouder Joyce Zwaga-Komen benadrukt de praktische voordelen van een fusie. „We werken nu al nauw samen met deze gemeenten. Onze ambtenaren trekken gezamenlijk op en overleggen veel. Dat zou veel efficiënter kunnen als we echt één gemeente vormen.” Bovendien zou een grotere gemeente aantrekkelijker zijn als werkgever. „We vissen nu allemaal in dezelfde vijver als het gaat om specialistische kennis. Als grotere gemeente kunnen we betere arbeidsvoorwaarden bieden en makkelijker personeel aantrekken.”
Ook financieel zou een fusie gunstig uitpakken, zo wordt gesteld. De afzonderlijke gemeenten krijgen het de komende jaren steeds moeilijker om de begroting sluitend te houden. „Door de krachten te bundelen, kunnen we slagvaardiger optreden en onze inwoners beter bedienen,” aldus wethouder Geert-Jan Schrijner.”Een grotere gemeente betekent ook meer invloed en een sterkere positie richting provincie en rijksoverheid.”
Toch zijn er nog hobbels te nemen: zo moet de gemeenteraad van Duiven instemmen met een fusie. “Wij als college geven met deze visie een signaal af, maar het is aan de raad om het definitieve besluit te nemen,” legt Schrijner uit. Ook de gemeenteraden van Zevenaar en Doesburg moeten zich uitspreken. Westervoort deed dat al. Vooral Doesburg moet nog een stevige knoop doorhakken: sluit het zich aan bij de Liemers, of kiest het voor samenwerking met Rheden of Bronckhorst? Hieltjes: “Maar mochten ze in Doesburg nog twijfelen of we in Duiven wel willen, dat hoeven ze nu niet meer.”
Hoe verder?
De komende maanden worden cruciaal. De eerstvolgende stap in het proces is een actualisatie van het eerdere provinciale onderzoek naar regionale samenwerking uit 2014. Daarna is het aan de gemeenteraden van Doesburg, Duiven en Zevenaar. Zeggen alle vier gemeenten volmondig ‘ja’, dan moeten de provincie Gelderland, het ministerie en uiteindelijk de Eerste en Tweede Kamer de plannen beoordelen. „Voor 1 januari 2028 zal de fusie er sowieso niet zijn,” voorspelt Hieltjes.
Bron: Duiven Post NL | Susan Wiendels
Geplaatst door: & Van de Laar
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.