GEM. BRUMMEN – Een fusie met de gemeente Rheden of Zutphen, maar dan wél met behoud van eigen identiteit. Dat is het advies van het College van de gemeente Brummen aan de gemeenteraad, gebaseerd op het onderzoeksrapport dat zij dinsdag 25 maart heeft gepresenteerd.
Kan de gemeente Brummen de komende jaren haar taken goed blijven uitvoeren en daarbij de dienstverlening naar haar inwoners op peil houden? Dat was de centrale vraag waar de gemeenteraad van Brummen antwoord op zocht. En als dat niet het geval zou zijn, welke opties zijn er dan voor de toekomst van Brummen? Het gemeentebestuur heeft deze vraag serieus opgepakt en heeft alle verschillende scenario’s naast elkaar gelegd, variërend van zelfstandig blijven tot een fusie met één of meerdere gemeenten.
Grote organisatie
Uit het onderzoek bleek onder andere dat de gemeente Brummen toch echt te weinig slagkracht heeft om bestuurlijk zelfstandig door te gaan, de gemeentelijke organisatie is te kwetsbaar. “Van de 190 fte zijn er maar liefst 91 eenpitters, mensen die als enige deze functie uitoefenen. Dat betekent dat als deze mensen ziek zijn of vertrekken, er niemand anders is om deze taak over te nemen”, legt waarnemend burgemeester Geert van Rumund uit.
Ook verwacht de gemeente niet dat zij alle taken die de komende jaren vanuit het Rijk komen goed kan uitvoeren binnen de bestaande budgetten en met de huidige bezetting. Een mening die wordt gedeeld door bijvoorbeeld de regio Stedendriehoek, de Provincie en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Een schaalvergroting blijkt noodzakelijk, waarbij alleen een intensievere samenwerking niet vergaand genoeg is, zo blijkt ook uit onderzoek onder de medewerkers.
Brummense identiteit
Een fusie dus. Maar op welke manier en met wie? Uit het onderzoek bleek dat inwoners erg hechten aan de Brummense identiteit en waarden, zoals een groene, open plattelandsgemeente, met veel aandacht voor sociale cohesie. “Dit hebben wij vooropgesteld bij het formuleren van ons advies”, zegt waarnemend burgemeester Geert van Rumund. “Wij stellen voor als één gemeente te fuseren met één andere gemeente. Dat levert op de lange termijn de meeste voordelen op.” Dat Brummen niet wordt opgesplitst, is een belangrijke voorwaarde. “Als één groot gebied, kunnen we de belangen van de inwoners van Brummen het best behartigen en dat meenemen wat voor Brummen belangrijk is. Stel je voor dat een deel bij Zutphen zou komen en een deel bij Apeldoorn, dan kunnen de dorpen verdwijnen in een groter geheel.”
Rheden en Zutphen
Er zijn gesprekken gevoerd met alle buurgemeenten, waarvan Bronckhorst en Voorst direct al aangaven geen belangstelling te hebben in een fusie met Brummmen. Apeldoorn staat open voor Brummen als zij daar om vraagt, maar neemt zelf geen initiatief. Gemeente Rheden ziet zelf ook in dat een schaalvergroting noodzakelijk is voor de toekomst en doet dit het liefst met één of meerdere vergelijkbare gemeenten. Dit maakt Rheden een goede kandidaat. Ook Zutphen wil graag met Brummen in gesprek over herindeling.
Deze twee gemeenten hebben elk hun voor- en nadelen, zegt Van Rumund. “Rheden lijkt geografisch een logische keuze, het is een vergelijkbaar gebied met dorpen dat goed aansluit op Brummen. Aan de andere kant maakt Rheden deel uit van andere samenwerkingsverbanden en -regio’s. Dat kan allemaal ontbonden worden, maar dat is wel een hele klus. Zutphen werkt al met Brummen samen in de Regio Stedendriehoek, maar heeft weer een heel eigen identiteit. Dan spreek je over een stad met omliggende dorpen.”
Gemeenteraad
Als de gemeenteraad akkoord gaat met het advies van het college, worden met beide gemeenten serieuze gesprekken gevoerd om te kijken welke partijen het best bij elkaar passen. “Met daarbij de Brummense identiteit steeds voor ogen”, benadrukt de burgemeester. Dit besluit wordt genomen op 17 april. Het kan theoretisch nog zo zijn dat de gemeenteraad een heel ander scenario verder wil onderzoeken, zoals samenwerking, maar Van Rumund acht die kans klein. “Er is in het voorbereidend proces ook al uitgebreid gesproken met de raadsleden en ook zij zien steeds meer de noodzaak van een fusie.”
Van Rumund hoopt dat eind dit jaar een besluit wordt genomen over de toekomst, hoewel het daadwerkelijk samengaan van twee gemeenten dan nog wel een paar jaar kan duren.
Bron: Regiobode
Geplaatst door: & Van de Laar
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.