HEILOO – De bestuurskracht van de gemeente Heiloo schiet op dit moment tekort om de toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Dat blijkt uit het onderzoek dat de gemeenteraad van Heiloo heeft laten uitvoeren om te toetsen of de gemeente voldoende bestuurskrachtig is. Versterking van de bestuurscultuur, de manier van werken en de structuur is noodzakelijk om de gemeente goed te besturen en maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden.
Resultaten onderzoek
Het onderzoek, uitgevoerd tussen juli 2024 en februari 2025, beoordeelde de bestuurskracht op verschillende aspecten: ambities, dienstverlening, financiën, de manier van werken en wijze waarop wordt bestuurd. Ook de samenwerking met andere gemeenten in de BUCH en de regio is onder de loep genomen. Het onderzoek heeft de fundamentele vraag beantwoord of de bestuurskracht van Heiloo voldoende is. De conclusie is dat de huidige manier van werken en de manier waarop de gemeente nu is georganiseerd niet voldoende is om de gewenste resultaten te bereiken.
In het rapport is ook beschreven wat van bijzondere waarde is in Heiloo als het gaat om cultuur en bestuur. En vervolgens wat nodig is in de werkwijze van bestuur en organisatie om wat ‘Heiloo eigen’ is te kunnen bewaren en versterken in de toekomst. Hoewel Heiloo een aantrekkelijke woon- en leefomgeving biedt, moet de bestuurlijke en professionele werkwijze worden versterkt om toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.
Aanbevelingen
De onderzoekers adviseren een duurzaam ontwikkeltraject waarin de kwaliteit van werken en de bestuurscultuur centraal staan, ongeacht welk toekomstscenario gekozen wordt. Dan kan ook worden bepaald welke bestuursvorm het beste bij Heiloo past. Belangrijke aandachtspunten die het onderzoek de gemeenteraad meegeven zijn:
· Zorg voor een professionele werkwijze en verbeterde bestuurscultuur.
· Houd bij het kiezen van een toekomstscenario rekening met maatschappelijke opgaven, noodzakelijke middelen en bestuurlijke stabiliteit.
· Werk actief samen met partners die aansluiten bij het gewenste gemeente- en bestuursprofiel.
Vervolgstappen
De uitkomsten van het onderzoek vormen de basis voor verdere besluitvorming. De gemeenteraad en het college zullen gezamenlijk regie nemen in de ontwikkeling van bestuurskracht en de verkenning van toekomstscenario’s.
De keuze voor zelfstandigheid, verdergaan met de BUCH-samenwerking of een fusie met andere gemeenten wordt gemaakt als duidelijk is hoe de gewenste cultuur van Heiloo, kwaliteit van werken en besturen kunnen worden gewaarborgd.
Op 25 maart vindt een raadsinformatieavond plaats over de onderzoeksresultaten. Uiteindelijk zal via de commissie van 15 april en de raadsvergadering van 27 mei een besluit genomen worden over de vervolgstappen en welke scenario’s moeten worden uitgewerkt.
Geplaatst door & Van de Laar
Bron: Uitkijkpost.nl
Lees ook
Over Herindeling.nl
Herindeling.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij een herindeling of geïnteresseerd in het hoe, wat en waarom van herindeling.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van Herindeling.nl. Met kennis van en ervaring met herindeling helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.